Ditt livs chans

Liknelse om mannen vid TVn

En man satt framför TVn med en läsk i handen och käkade chips, han hade nyss fyllt 30år. Han satt där och zappade och fastnade på en sportkanal där dem visade ett springlopp. Efter en stund tar han en motionsrunda till kylen för att hämta en ny burk så plingade det på dörren. Han fick ta en extra tur bort till dörren. Där stod en man som sade “Vi har valt ut dig för att springa maraton”, han tittade storögd och sade “ni måste kommit fel”. Dem visade upp ett papper där hans bild och namn är med. Han står där stum och vet inte vad han skulle säga. Besökaren sade “Vi har hört om dina resultat som ung, loppet går om 1 år. Skriv på kontrakt här så kan vi hjälpa dig med allt du behöver.” Chockad och överrumplad så tänkte att det var ett skämt, men han skrev ändå på besökarens papper som sedan gav honom telefonnummer till en coach och en kostrådgivare.

När besökaren hade gått så tänkte han tillbaka på tonåren då han tränade och funderar på vad åren hade gått fort. Vad hände med den vältränade killen som sprang 2 mil? Han tänkte att detta skulle inte vara möjligt. Han tänkte “Jag måste har sett och hört fel, det kan inte vara mig han pratade om. Om det ändå var så måste det var en skämt.” Han gick tillbaka till TVn. Veckorna gick och besökaren honom ringde och frågade hur det går och han harklade sig och skattar lite sade “Jo då, jag tränar för fullt och fokuserar på rätt kost”, “Härligt, sade mannen. Vi tror att du kan klara detta.”. Han skrattade för sig själv och tänkte, det var det underligaste skämtet.

En månad innan loppet kom ett brev till honom i brevlådan med information om loppet. Han tänkte “Men det här är faktiskt inte kul längre, skämtet har blivit förnedrande. Dem förstår väl att jag inte skulle klara detta”. Han går tillbaka till TVn och denna gång kunde han inte släppa tankarna på vad det är frågan om. Några dagar innan loppet ringde det på dörren och där stod en journalist och besökaren, mannen i lägenhet tappar hakan “Det var inget skämt ändå”.

Liknelses betydelse

Berättelsen handlar om den som hör Guds ord med inte tar tills sig det. Mannen som kommer på besök är Gud Fadren, coachen är Anden (jag har förut skrivit att jag kallade Jesus för coach, fast det passar bättre på Anden) och Jesus är kostrådgivaren.

Vårt liv är kort och Gud har en stor plan för vars och ens liv. Säger han åt någon att göra något så ger han de verktyg och kraft som behövs, om vi bara är trofasta. Vad som ligger bakom spelar ingen roll, det är vad vi gör ni som är det viktiga.

Jesus svarade: ”Den som ser sig om när han har satt sin hand till plogen, han passar inte för Guds rike.” Lukasevangeliet 9:62 (Bibel 2000)

Om vi lyckas med allt är inte heller det viktiga för vi faller alla ibland och vi får gång på gång resa oss upp.

Gud försöker gång på gång att få oss att lyssna. För han vill så gärna ha vår gemenskap. Men Gud tvingar sig inte på utan vill vi inte har med honom att göra så är det upp till oss. I bibeln görs liknelsen om fikonträdet som inte bar frukt:

Och han gav dem denna liknelse: ”En man hade ett fikonträd i sin vingård, och han kom för att se om det fanns någon frukt på det men hittade ingen. Då sade han till sin trädgårdsmästare: ’I tre år har jag kommit och letat efter frukt på det här trädet utan att hitta någon. Hugg bort det! Varför skall det ta upp mark till ingen nytta?’ Han svarade: ’Herre, låt det stå kvar ett år till, så skall jag gräva runt det och gödsla. Kanske bär det frukt nästa år. Om inte, kan du hugga bort det.’” Lukasevangeliet 13:6-9 (Bibel 2000)

Här är en låt om en man som följde Guds kall och vad han upplevde:

Ta vara på ditt liv för det är värdefullt! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s