Vad är “kristen” tro?

 

I lördags när vi var ute med Pannkaksgänget i Borlänge så hamnade vi en lång diskussion med ett gäng. Man kan skrämmas av hur människor kan se kristen tro som något helt annat än vad det är. Att t.ex. tänka att det var bra att Adam och Eva åt av frukten är vad satanisterna tänker, det är helt emot kristen tro. Dessutom tror jag det finns vissa grunder i kristen tro som är farliga att få fel uppfattning om. Så jag tänkte dela vad jag ser som grunden i kristen tro.

Gud skapade jorden och allting var gott. Människorna visste bara om det goda därför kunde det bara göra det. Men de fick ett val, att få kunskap om gott och ont. De valde det  och det innebär att vi fick insikt om vad synd är, alltså vad som bryter ner kontakten med Gud. Men Gud hade redan tänkt ut en räddningsplan för oss. Åren gick och människor tycker ofta att de kan räkna ut vad som är bra, men när vi tror det går det inte så bra. För vi behöver Gud. Bibeln ger oss så många exempel på att trotts att vi gång på gång går från Gud så är han trofast och älskar oss lika mycket och ger oss möjlighet till omvändelse.

Gud är dock helig och i himlen kan inte finnas synd så det krävs att en människa lever ett liv fritt från synd för att öppna vägen till himlen. Men ingen människa klarar det av egen kraft. Därför gick Gud ner som Jesus och var 100% människor och 100% Gud. Han lär oss hur han vill att vi ska leva och slutar sin resa på jorden med att bli misshandlad och dödad på ett kors för våra missgärningars skull.

Men nu har det uppenbarats en rättfärdighet från Gud utan lag, en som lagen och profeterna vittnar om, en rättfärdighet från Gud genom tro på Jesus Kristus för alla som tror. Här finns ingen skillnad. Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de förklaras rättfärdiga som en gåva, av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus. Honom har Gud ställt fram som en nådastol1 genom tron på hans blod. Så ville han visa sin rättfärdighet, eftersom han i sitt tålamod hade lämnat de tidigare begångna synderna ostraffade. I den tid som nu är ville han visa sin rättfärdighet: att han både är rättfärdig och förklarar den rättfärdig som tror på Jesus. 2

Han var död i tre dagar och uppstod sedan. Därefter visade han sig får många människor. Innan han blev upptagen till himlen gav han oss ett löfte om att han skulle komma tillbaka och tiden är knapp! Han gav oss uppdraget att göra alla människor tills hans lärjungar och inte glömma att han kommer tillbaka.

Vi lever i den yttersta tiden och Jesus kommer snart tillbaka, när vet bara Gud Fadern. Han dröjer för att ge människor möjlighet att omvända sig till honom innan han kommer tillbaka för att döma synden en gång för alla. Dem som tror på honom kan att få uppleva en ny himmel och en ny jord där Gud kommer att råda (kort sagt, sen har vi det med tusenårsriket).

En del vill påstå att Jesus är en väg till himlen, men så lär inte bibeln oss. Jesus säger:

Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig. 3

Detta tycker jag ändå är det som sammanfattar grunden i kristen tro och vad vi inte ska rubba på. Att leva en Jesu efterföljare (en “kristen”) är bl.a. att stå upp att radikalt stå för Jesu bud. Han är sanning och det han säger går emot mycket av det denna värld har. Det kan upplevas obekvämt för människor men då får vi inte glömma att Jesus är den enda sanna klippan. Och bibeln är vårt rättesnöre som vi faller tillbaka till när vi vill bedöma idéer i vår värld.

  1. Så kallas förbundsarkens lock: 2 Mosebok 25:17; 26:34; 37;6
  2. Romarbrevet 3:21-26 (Folkbibeln 2015), läs gärna v. 27-31
  3. Johannesevangeliet 14:6 (Folkbibeln 2015)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s