#metoo

På facebook har jag sett mycket om #metoo kampanjen. Det är bra, det är ett stort problem för många kvinnor. Men hittills har jag inte sett någon som tagit upp att det också drabbar män. Jag vet att män har blivit utsatta, men det gäller att vi vågar säga det också för att det ska uppmärksammas.

På två arbetsplatser har jag varit med om sexuellt ofredande. På den första sa jag till vid upprepade gånger att jag inte vill bli nypt i bröstvårtan och blir tagen på rumpan. Men personen lyssnade inte. Det händer många gånger. En gång tog han mig mellan benen, då kom chefen in och frågade varför jag skrek och sa att jag störde gästerna. Jag berättade vad som hänt och han sa “Jaha, det var inte bra.”. Ingen som brydde sig, det var jättejobbigt och jag skämdes en lång tid. När inte chefen tog mig på allvar så vart det mer skamligt att prata om. Personen som gjorde det tyckte nog att det var skämt och förstod nog inte hur jobbigt det var. Så försöker jag tänka i alla fall På andra arbetsplatsen så respekterade dem att jag sa till att jag inte vara med på sådana “skämt”. Men jag tyckte det ändå var jobbigt.

Detta kallas “hård jargong” och det är något som finns på många arbetsplatser. Det känns som det är man själv som är den som är konstig när man inte accepterar det. Jag vill faktiskt säga att det inte känns okej. Man ska inte behöva ha ångest för att gå till jobbet för att man vet att man riskerad av bli tafsad på. Det gäller givetvis både kvinnor och män.

Jag gjorde en polisanmälan på den första, den togs upp 1,5 år senare. Då blev jag kallad på ett långt förhör. Någon vecka senare kom ett brev att det var nerlagt. Jag vet dock att jag var väldigt osäker på stavningen på namnet för det är utländskt. Egentligen brydde jag mig inte om skadestånd eller så, men jag kände att jag ville markera att det var fel. Som kristen så har jag lärt mig att älska och förlåta människor som gör mig illa, men det är ju ändå viktigt att de får förstå om de gör något fel.

Det känns som att folk ser det som skämt och att det inte tas på allvar. Men det är oerhört kränkande och det kan göra att man mår dåligt över att gå till jobbet. Dock så önskar jag inte se någon häxjakt när det gäller sexuellt ofredande och kränkningar. Inte heller bör vi gå och anmäla någon för att det händer någon gång. Men jag vill se att folk förstår allvaret i detta och att ser vågar säga från om det ser sånt hända.  Allt för många tänker nog att det är skämt, men vad är ett skämt? Får jag ta och slå sönder en mobiltelefon på skämt? Har man då inte rätt att få bestämma var gränsen går hur någon tar på ens kropp?

Detta är ett tillägg för att förtydliga eventuella missförstånd: Mitt syfte är inte att förringa det som händer kvinnor, inte alls. Vill bara belysa en till sida av problemet. Våldtäkter är mycket värre och jag menar givetvis inte att man ska låta bli att anmäla det.

Dela gärna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s