Kontraster i livet

 

Kan vi förstå vad som är vackert innan vi förstår vad som är fult?

 

Skulle vi uppskatta sommarens värme så om vi aldrig upplevt vinterns kyla?

 

Kan vi uppskatta att vara mätt innan vi upplevt hunger?

 

Kan vi uppskatta att vara frisk fullt ut om vi inte upplevt vad det är att vara sjuk?

Kan vi förstå vikten av att göra gott är innan vi förstått konsekvenserna av vad som är ont?

 

Gud skapade människan till sin avbild1, det innebär att vi fick en fri vilja och att vi är evighetsvarelser. Jag tror Gud förstod att om man hindrat oss från att inte kunna välja att förstå vad som är ont så skulle vi alltid undrat över vad kontrasten är. Så enda rätta var att ge oss alternativet som vi fått2. Resultatet ser vi i en trasig och och splittrad värld. Så många gånger människor har frågat “hur kan det finnas en god Gud när det finns så mycket ondska”. Jag tror vi hittar svaret i oss själva. Hur perfekta är vi när allt kommer omkring? Ställer vi själva inte till med mycket besvär.

Uppenbarelseboken handlar om den “yttersta tiden”. Där står om mycket som har hänt, händer och kommer hända. Om allt elände som Gud låter hända. Då ställer vi oss frågan, vill Gud se oss lida? Nej, men det sättet det sker är det ända sättet för att vi ska se. När människor har det bra, då förstår många inte behovet av Gud. Om man tror på bibeln så är ju tanken att vi skulle leva i ett paradis, det är ju Guds plan att vi ska till paradiset. Men allt detta låter Gud se för att vi ska se att han älskar oss trotts alla tokigheter vi gör, för vi kan inte skylla Gud för de dumheter som människor gör. Vi har själva valt att gå vår egen väg.

Det glada budskapet är att en dag kommer Jesus tillbaka för att bryta ondskans makt och befria alla som vill följa honom. Den berättar mer om Jesu makt, att han besegrat döden  och har nycklarna till dödsriket3! Han har makten, vilket innebär att alla som vill följa honom kan inte döden har någon makt över.

Det är inte så som många menar, att Herren är sen att uppfylla sitt löfte. Han dröjer för er skull, eftersom han inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig. 4

Genom att vi får se allt elände som händer ger han oss alla förutsättningar för att förstå konsekvenserna av synden, det som vi gör som skadar kontakten med Gud. Men liksom ett barn får lär sig av sina misstag så har vi också möjligheten att se konsekvenserna av vårt handlande. Allt är för att vi i slutändan ska få förutsättningen att se Guds stora kärlek!

Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det goda, för dem som är kallade efter hans beslut. 5
Tänk över det jag skrivit, speciellt frågorna i början.
  1. Se 1 Mosebok 1:27
  2. Se 1 Mosebok 2:16-17
  3. Se Uppenbarelseboken 1:18
  4. Andra Petrusbrevet 3:9 (Bibeln 2000)
  5. Romarbrevet 8:28 (Svenskbibeln)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s