Tankar om splittringen

Jag vill börja med att säga att jag älskar er mina syskon i Kristus och jag vill inte tvinga någon till något som inte känns rätt, så det inte råder några tvivel om det. Men det jag har att säga är viktigt. Tidigare har jag skrivit om detta på andra sätt, men jag tycker det är så viktigt. Detta är något som jag kommit fram till efter bibelläsning, att ha läst lite Wetterlund, erfarenheter och annan läsning.

Många kyrkor idag är grundade på enstaka personer som brutit sig ur Katolska Kyrkan (som var den första). Gång på gång uppmanar Paulus “Håll er eniga och älska varandra”, “akta er för dem som skapar splittring”, m.m. Det står på många ställen. Vad håller vi på med kan jag fråga mej ibland? Vi sitter i varsina kyrkor här och där och väljer vad vi tycker är viktigt i tron. Nu menar jag inte att det är konstigt att var och en brinner för olika saker. Men om vi nu ska hålla oss eniga i läran, varför ska vi ha så många samfund och olika läror. För mej går det inte är ihop med att sanningen bara är en. Det finns så många underbara syskon i dessa kyrkor, men för mycket stridighet och för lite enighet.

Om vi nu tror att Jesus är grunden för kyrkan, kan vi inte bara enas om det och jobba tillsammans? Jag upplever från en frikyrklig bakgrund att ibland när man inte har förstått om Kristen det tvingar man fram en mänsklig tolkning eller så förkastar man det. Så jag själv varit också. Men jag har börjat att acceptera att det finns en universell sanning och jag förstår bara lite av det. Först när vi mäkta inse det kan vi börja ödmjuka oss. Men så länge vi tror att vår sanning är den rätta så kan vi inte förnyas genom Kristus, vill jag hävda. “Gud är större” säger muslimerna. Om du tänker att Gud är “stor”, då är han “större”. Vi kan inte förstå Gud med vårt mänskliga förstånd, därför behöver vi varandra. Dessutom finns det så många människor som gått före och delas sina korn av sanning, för att vi tillsammans ska bilda pusslet. Om vi väljer ut vilka bitar som vi vill se så blir inte pusslet komplett.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s