Ett sunt kristet äktenskap?

Man kan tänka att detta inlägg kan handla om en argumentation för heterosexuella giftermål, men det är inte huvudsyftet med detta inlägg. Jag tänker resonera hur en man och en kvinna bör förhålla sig till varandra enligt bibeln och några egna tankar.

Jesus sade: »… Därför skall en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru, och de två skall bli ett. De är inte längre två utan ett. Vad Gud har fogat samman får människan alltså inte skilja åt.«
Matteusevangeliet 19:5-6 (Bibel 2000)

» Må din källa vara välsignad, och gläd dig över din ungdoms hustru, den älskliga hinden, den vackra gasellen. Låt hennes bröst alltid vara din njutning och hennes kärlek alltid berusa dig. Varför skulle du, min son, berusas av en främmande kvinna och slå armarna om den som inte är din?«
Ordspråksboken 5:18-20 (nuBibeln)

Äktenskapet är en helig rit (alltså ett sakrament), instiftat av Gud. Det ska vårdas och prioriteras. Ett äktenskap kan lära oss att bli mindre osjälviska och tänka mer på den andra, det är en viktig bit för att få ett förhållande att fundera. Även om det är bäst för en man att leva ogift (Se 1a Korinthierbrevet 7:1,6-9, är citerad nedan).

 

“De två ska bli ett”

Detta är en viktig sanning. I ett äktenskap blir man ett, det innebär att det är mannen och kvinnan som skall komma överens. När man är gift ska inte någon förälder komma och lägga sig i mer än att uppmuntra till trohet och ge goda råd för att få förhållandet att fungera bra. Äktenskapet är lite som relationen med Gud. Vi måste spendera tid och dela hela livet med varandra, annars blir det inte bra.

Jag tror inte på att skriva listor på saker och annat vid händelse av separation. Man bör inte tänka att det ska hända. Man skulle nästan kunna tänka att man syndar vid tanken? Man bör väl inte planera för en separation? Och händer det mot förmodan, så är väl inte prylarna och pengarna det största problemet. Det är väl inte bagatell i sammanhanget. Det stora problemet är väl att någon eller båda brutit ett förbund instiftat av Gud.

» Den gifta kvinnan är genom lagen bunden vid sin man så länge han lever. Men om mannen dör är hon löst från lagen som band henne vid mannen.«  Romarbrevet 7:2 (Bibel 2000)

 

Bibelns råd

Det finns många råd om äktenskap.

» Underordna er varandra i fruktan för Kristus, och ni gifta kvinnor era män som Herren. Mannen är huvud för sin hustru, liksom Kristus är huvud för församlingen, Frälsare för denna sin kropp. Så som församlingen underordnar sig Kristus, ska också gifta kvinnor i allt underordna sig sina män. Ni gifta män, älska era hustrur så som Kristus har älskat församlingen och gett sitt liv för den, för att helga den, sedan han gjort den ren genom bad i vatten och genom ordet. Han ville låta församlingen stå där inför honom i härlighet, utan fläck eller skrynkla eller något sådant, helig och felfri. På samma sätt är mannen skyldig att älska sin hustru som sin egen kropp. Den som älskar sin hustru älskar sig själv. Ingen hatar ju sin egen kropp, utan ger den näring och tar hand om den. Så gör Kristus med församlingen. Och i den kroppen är vi alla olika delar. ”Det är därför en man lämnar sin far och mor och håller sig till sin hustru, så att de två blir ett kött.” Det ligger en stor hemlighet i detta, här talar jag om Kristus och församlingen. Men också en man ska älska sin hustru som sig själv, och hustrun ska visa sin man respekt.« Efesierbrevet 5:21-33 (nuBibeln)

Mannen bör ha ansvaret i ett äktenskap, men då tycker jag att det är viktigt att betona andligt ledarskap. Att vi män måste vara ödmjuka, osjälviska, tålmodiga, osv. Vi ska ju “älska våra hustrur så som Kristus har älskat församlingen. Det är ett stort ansvar. Män bör ha ett välställt andligt liv så vi kan vara goda föredömen i äktenskapet och familjen. Ansvar i bibliskt medling är inte att sätta sig över någon.

» I fråga om det ni skrev svarar jag: Det är visserligen bäst för en man att inte röra en kvinna. Men för att undvika otuktssynder skall varje man ha sin hustru och varje hustru sin man. Mannen skall ge sin hustru vad han är skyldig henne och på samma sätt hustrun sin man. Hustrun bestämmer inte över sin kropp, det gör mannen. På samma sätt bestämmer inte mannen över sin kropp, det gör hustrun. Håll er inte borta från varandra utom möjligen för en tid med bådas samtycke, så att ni kan ägna er åt bönen. Och kom sedan tillsammans igen, så att Satan inte frestar er, eftersom ni inte kan leva avhållsamt. Men detta ger jag som ett råd, inte som en befallning. Helst skulle jag vilja att alla människor vore som jag. Men var och en har sin gåva från Gud, den ene av ett slag, den andre av ett annat.« Första Korintierbrevet 7:1-7 (Folkbibeln 98)

I detta stycke ser vi att man måste tänka mer på sin make/maka än på sig själv. Även tillfredsställa varandras behov. Även att inte vara ifrån varandra för länge. Det ser vi exempel på att sådant riskerar att leda till otrohet. Vi kan kanske tänker “jag är aldrig sån som skulle vara otrogen”, hur vet du det? Det handlar ofta om vilka situationer man väljer att sätta sig i. Åtrå är ett starkt begär, det starkaste av dem alla.

Detta är inte skrivet till gifta men det är helt klart relevant: » Var alltid ödmjuka och milda, och behandla varandra med tålamod och kärlek. Sträva efter att bevara enheten i Anden genom att leva i frid med varandra, « (Efesierbrevet 4:2-3, nuBibeln). Samma sak med: » Låt inte solen gå ner över er vrede. Ge inte djävulen något tillfälle.« (Efesierbrevet 4:25-27, Bibel 2000). Äktenskapet ska lära oss att bli mindre själviska, genom att tänka mer på den andres behov.

 

Naturlig familjeplanering

När vi ändå är inne på ämnet äktenskap så tänkte jag dela lite tankar om preventivmedel. Det sexuella livet i ett äktenskap är till för att dela vår kärlek, ansvarsfullt och hängivet. Det är fulländningen av äktenskapet och är mer än bara kroppslig njutning. Man förenas och blir ett, det är Guds gåva för att stärka våra band och för att ge oss möjlighet att få barn.

Gud har skapat kvinnan så att hon inte kan få barn mer än några dagar i sin cykel. Om hon lär känna sin kropp kan man veta när man ska undvika samlag om man inte vill ha barn för stunden. Dessutom så bör vi inte se barn som problem om vi lever med någon som vi tänkt spendera livet med, även om man kanske inte anstränger sig för det i den situation man lever i. Hormoner har negativa konsekvenser för kroppen, kondomer begränsar närheten. Vad det gäller användning av kondom i samband med hiv/aids tar jag inte ställning till.

Läs mer på Naturlig Familjeplanering.

 

Skilsmässor

Skilsmässor är inget godtyckligt från Gud, det är bibeln tydlig med (Matteusevangeliet 19:6). Än fast vissa vill bortförklara det. Bibeln varnar för det: »Äktenskapet skall alltid hållas i ära och den äkta sängen bevaras obefläckad. Ty otuktiga och äktenskapsbrytare skall Gud döma.« (Hebreerbrevet 13:4, Bibel 2000). Nu finns det undantag för otrohet (Mattuesevangeliet 19:8-9). Det är alltså det ända godtyckliga skälet. Om det verkligen inte fungerar och finns något hopp om försoning kan man leva på varsitt håll (1 Korinthierbrevet 7:10-11). För änkor rekommenderas att vara ensamma, men om man inte klarar det så kan man gifta sig (1 Korinthierbrevet 7:8-9).

Nu frågar någon kanske om jag verkligen tror detta? Mitt svar: Jag läser vad det står, visst önskar jag det bästa för alla. Men det är inte jag som skall döma, så vad jag tycker är irrelevant. Visst tror jag på att det finns förlåtelse, men är vi mottagliga för den om vi vet vad som är fel och gör det ändå?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s