Risker med att läsa bibeln?

Att läsa bibeln är bra överlag så jag ska inte säga åt någon att sluta läsa bibeln. Men kan det finnas risker med bibelläsning? Ja, skulle jag vilja påstå. Som jag själv tänkt och jag vet att det finns fler som tänker är man aldrig ska tro att man kan ha fel tolkningar och att anden leder en till sanningen. Det blir att man förkastar vad kyrkofäder sagt och så. Kontentan blir att man tro sig till höra den ytterst lilla minoritet av kristna som är frälst? Lite tillspetsat men det är så det upplevt. På vissa håll så märks det tydligare än andra. Det är bra att förstå att man gör en personlig tolkning. Om den går emot vad majoriteten kristna har tänkt om en fråga sedan Jesus då kanske man ska ta och ifrågasätta sig själv. Det är inte lätt förstå sanningen, men vi vill gärna göra det lättare än vad det är. Jesus är enda vägen till Gud, men hur man ska tolka bibeln är komplext.

Varför skulle det vara svårt? Skulle inte Gud vilja ge oss en en komplett handbok med alla svar? Det hade ju varit enkelt? Därför att livet är inte enkelt. Bibeln hjälper oss att forma vårt samvete. Sen kan vi också lära mycket av traditionen, den lära som förts vidare från de första kristna. Men trotts allt detta så är det komplext. Livet har inte varit enkelt och kommer inte att bli. Vi får göra vårt bästa och söka sanningen. Vi ska inte tro att vi kommer att bli klara i detta liv, då bedrar vi oss själva. Vi får vara ödmjuka oss för hur stor Gud är och hur små och ynkliga vi är.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s