Påskpyntet och påskmat samt tips på påskpyssel

Du kanske har funderat på om det finns något kristen innebörd i påskpyntet? Det har jag i alla fall, tänkte det kanske finns någon mer som funderat på det. Kanske pyntar du bara av vana? Jag hoppas att jag kan ge er en liten grundläggande syn på vad påskpyntet faktiskt kan påminna oss om. Vilket ger det en djupare innebörd.

Påskris och fjädrar

Påskriset och pyntet symboliserar även vårens grönska och pånyttfödelse samtidigt som det påminner oss om att Jesu lidande. Det är en viktig del i påskpyntet. Man klär det ofta med fjädrar där man gärna kan använda sig av liturgiska färger. Så som lila eller violett under fastan och fram till påsk. Det är botens och ångerns färg och symboliserar förberedelse. Sedan kan man ha gult och lila. Påskens gula färg symboliserar solen, glädje, återuppståndelsen, kycklingar och påskliljor.

Läs mer på Wikipedia.

 

Äggen

Som ofta målas påminner oss om tuppen (Så om även fjärdarna gör) som gol efter att Petrus förnekat Jesus 3 gånger. Det är en påminnelse för oss att se vår synd och göra bot och bättring. Målar vi dem kan vi ju gärna måla bibliska motiv så som kors, lamm, eller likande som förknippas med påsk.

 

Påskharen

Har egentligen inget med påskens viktiga budskap att göra. Ursprungligen kommer traditionen från Tyskland och är känd från 1600-talets senare del i Pfalz och Elsass. Så det finns ingen direkt anledning för kristna att ha en sådan symbol med.

 

Påsklamm

Är en rätt vi bör äta på söndagen, för att fira att lammet som blivit slaktat har uppstått! Även om det inte alltid serveras av kristna under påsken så är det absolut en rätt som påminner oss om påskens budskap.

 

Tips på påskpyssel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s