Guide: Börja cykelpendla

1Har du funderat på att börjat pendla? Denna guide handlar om att ställa om mer eller mindre till cykling som livstil! Vad man bör tänka på när man vill byta bilresorna eller bussturer mot cykelturer. Rekommenderad utrustning för att kunna cykla i ur och skur, fixa en punktering och få hur man kan få ut bra förvaring på cykel.

 

 1. Varför?
 2. Vilken typ av cykel behöver du?
 3. Hitta rätt storlek och anpassa cykeln
  • Sittställning
 4. Trafikvett
 5. Utrustning på cykel
  • Förvaring
 6. Kläder
 7. Kost och vila
 8. Vintercykling

 

1. Varför?

Det finns många anledningar att cykla. Man kan spara pengar, få bättre hälsa och transportera sig på samma gång. Man mår mycket bättre och så ser jag att de är kvalitetstid med Gud. Se även “För- och nackdelar med att cykla…”.

 

2. Vilka avstånd är realistiska?

När jag skaffade min cykel så var jag på väg att flytta 2,6 mil från stan. Jag skulle bli så hurtig och cykla flera av veckans dagar. Men det var ju inte riktigt så enkelt. Jag trappade upp för fort och körde ganska snart 15-20 mil intensivt i veckan. Efter några veckor fick jag problem med knäna i över ett halvår.

Kanske upp till 1-1,5 mil enkel resa är rimligt om du inte har är så van cyklist med en cykel utan elassistans. Är det avstånd över det kan du överväga en elassisterad cykel, liggcykel eller cykelbil (cykelbil kostar en hel del men de går också att köpa med elassistans).

 

3. Vilken typ av cykel behöver du?

Racer kan fungera, men dem har smala hjul så tänker du använda en sån kommer du få problem om du vill kunna ta dig fram på grusväg. En mountainbike är ofta breda däck som då rullar tyngre och den är inte optimal. Just nu cyklar jag hybrid, men nästa gång jag köper en cykel kommer jag köpa en som har kamrem. För om man cyklar på vintern och det är salt så rostar nav och kedja fort. Det finns inte så många modeller, men jag är helt klart trött på krångel med kedja och öppna växlar. Elcyklar är ett alternativ om du knappt vill ha motion utan bara åka mer miljövänligt. Nu finns det elcyklar som assisterar upp till 45 km/hr, dessa räknas dock som moped. Vilket för många yngre innebär krav på körkort. Vikcykel är ju bra om du pendlar kollektivt delar av sträckan. Men försök fokusera att hitta en cykel med lite underhåll och låga reparationskostnader, är mitt råd.

 

4. Hitta rätt storlek och anpassa cykeln

Det finns storlekstabeller för vilken ramstorlek du bör ha, fråga hos din cykelhandlare.

Sittställning

Är du van vid att cykla med en väldigt framåt lutad ställning kan du ställa få styret monterat lågt. Men annars jag skulle rekommendera en inte allt för framåtlutad sittställning, utan lite halvlutat. Åtminstone tills du är van, du kommer inte vilja gå runt på jobbet med ont i ryggen. Tycker du det är för jobbigt kommer du kanske tröttna. Jag har funderat på att byta styrstam och sänka mitt styre. Men jag har ändå cyklat många mil nu.

 

5. Trafikvett

Detta tycker du förmodligen är självklart men jag skriver det ändå:

 • Man cyklar på höger sida om det inte finns andra anvisningar på skyltar.
 • En cykel har ingen blinkers så räck ut handen åt det håll du ska innan du svänger. Det underlättar för andra trafikanter. Det är faktiskt lag på detta vid vänstersväng.
 • Håll den nära kanten om du är tvungen att cykla på bilvägar men välj helst cykelbanor. Som f.d. bilist vet jag hur läskigt det är att passera cyklister, man vill ju inte bli vållande till någon skada.
 • Välj vägar som inte är så trafikerade om du ska längre sträckor.
 • Har du möjlighet så skaffa en backspegel – jag har provat dem man sätter i styret, men dem är inte bra. Välj hellre en för hjälmen.

Se gärna Transportstyrelsen: Trafikregler för dig som cyklar och ev. Transportstyrelsen: Generella trafikregler.

 

6. Utrustning på cykeln

Bland mina länkar på sidospalten så hittar du en sida där det säljs begagnade cykelgrejer, du kanske kan hitta några av de prylar du behöver där, men bara om du kan ta reda på exakt vad som passar. Tänk på allt du sparar när du inser att du kan sälja en bil!

 • Reflexer, skärmar & pakethållare – detta är inte standard på t.ex. hybrider.
 • Ringklocka – Detta är lag på om cykeln skall framföras på bil eller cykelvägar. Välj gärna en sort som låter mycket. Min erfarenhet är att många hörs knappt.
 • Belysning fram och bak – Det är lag på belysning, vintertid kan vara bra med någon starkare belysning. Fråga din cykelhandlare.
 • Trampor – har man alltid, men man kan köpa för cykelskor, vanliga eller sådan sort som funkar med vilket som.
 • bagReparationsset – Punktering är vanligt, men det tar bara 10-15 min när man är van att byta. Ibland säljs paket med en liten pump, däckjärn och cykelverktyg. Annars får man köpa dessa grejer löst och lagningskit eller extra slag. Jag kör extra slang för jag orkar inte stå och leta hål för att sedan laga det.  Dessa förvaras helst i en liten väska under sadeln. På bilden är en patron för att fylla däcket snabbt, det är inte nödvändigt om du har pump.
 • Sadelöverdrag  – inget nödvändigt, men det är bra att dra över så inte sadeln blir blöt eller snöig.
 • Cykeldator – inget nödvändigt, men det är bra med klocka och så är det lättare att tävla mot sig själv. Finns i olika prisklasser, från ca 200kr.

 

Förvaring

Förutom sadelväskan så kan det vara bra med:

 • En eller två vattentäta cykelväskor att rekommendera för extra kläder och så. Man kan köra med ryggsäck, men jag tycker det är skönt att slippa ha tyngd på ryggen när man cyklar långt.
 • Man kan välja att ha styrväska också om man vill komma åt saker när man cyklar.
 • En mobilväska för ramen kan underlätta, framför allt om man vill köra med GPS.
 • En stropp är billigt och bra att ha med om man vill spänna på något extra.

 

7. Kläder och utrustning på dig

Detta är grejer du kan köpa till med tiden. Men mycket är sånt som du kommer ha stor glädje av. Välj gärna reflexkläder eller ha med en reflexväst vid behov.

Cykelhjälm – en självklarhet. Se hjälmguiden.

Har du en sportsadel (vilket jag rekommenderar) så kommer du förmodligen tycka att du får ont i baken av den. Men det är fortfarande ett bra val. Men då kan du skaffa cykelbyxor, men en sadelformade silikonkudde vid rumpan så blir det mjukt.

 

 

Cykelskor – Behövs det? Det är inte nödvändigt, men när du har provat det så vill du inte cykla utan. Det är mycket bekvämare för du kan arbeta med hela kroppen. Det finns cykelskor som är optimerade för långturer, dessa får man ont i fötterna av att gå i mer än 5-10min. Fast dem är bra när man cyklar länge. Välj gärna en modell som inte bara har vanliga kardborreremmar utan går att spänna ordentligt.

Sen finns det som vanliga skor med mjuk sula. De är lämpliga för kortare turer och dem är bättre att gå i, detta är bara rekommenderat när du blivit så van vid cykelskor så du inte vill cykla utan.

Hur funkar det? Jo, som jag skrev tidigare om tramporna så finns det trampor med fästen som skorna klickar fast i. När man vill komma loss, vrider man lätt på foten åt sidan. Läskigt? Nej, inte när man kört några vändor. Man får tänka på att vrida bort innan man stannar bara. Jag har ramlat några få gånger när jag bromsat för fort och inte hunnit kopplat av. Men har då inte skadat mig mer än något litet skrubbsår, men då har jag ändå cyklat mycket.

Cykelhandskar – Det finns med gelkudde i för att avlasta trycket på händerna, väldigt behagligt.

Glasögon – Framför allt solglasögon, men det kan vara bra med icke tonade. Oavsett skyddar det mot fartvind och flugor.

Cykeltröja – Kostar mycket pengar och är lite av ett statusplagg. Det går jättebra med vanliga funktionskläder. Har du inte behov av att se sportig ut så klarar du dig utan detta.

Vindtätt lager – När det är lite svalare kan vindtätt vara bra. Det finns jackor och det finns västar. Vindbyxor finns även. Själv använder jag väst, armvärmare och benvärmare. Vilket är flexibelt för man kan dra ner dem utan att kliva av cykeln. Detta klarar du sommaren med.

Regnkläder – Inte så nödvändigt på sommaren, då svalkar regnet mest. Men det är bra på höst och vår. Regnbyxor för cykling sitter tajt och bekvämt. Även regnjacka för cykling kan vara att föredra då de har mycket bra passform.

 

8. Kost och vila

Du kommer snart att märka att du behöver äta mer om du cyklar mycket. Jag är inget expert på kost, men ska förklara grunderna.

En person på 70 kg bränner på en timme 441 kalorier 1 om man cyklar i snitt 18 km/hr, och 735 kalorier 2 om man cyklar i snitt 24 km/hr. Främsta energikällan vid konditionsträning är kolhydrater, sen behöver du ju mer protein för att kroppen ska kunna bygga muskler. Så ät mer kolhydrater innan passen och mer protein efter. Äter du inom 2 timmar innan du cyklar så kan du bli lite dåsig.

Tänk på att kroppen behöver vila, framför allt om du pressar. Kroppen bryter ner muskler när du tränar och bygger upp dem igen när du vilar. Pendlar du bör du hitta en nivå som är lagom. Sova ordentligt är också viktigt för kroppens återhämtning.

 1. Fatsecret.se: Cykling – 18 Km/H
 2. Fatsecret.se: Cykling – 24 Km/H

 

9. Vintercykling

Se Guide: Vintercykling