Guide: Hjälmar

Hjälmguide – att tänka på inför hjälmköpet

Någon hjälm är bättre en ingen hjälm, men en cykelhjälm ger bäst skydd för cykling. Det är viktigt att du har en hjälm som sitter bra. En hjälm som inte sitter bra gör ingen nytta. Är hjälmen skadad? Köp ny, säkerheten är inte det samma i en skadad hjälm. Här kommer tips från Råd och rön:

Prova hjälmen noga i butiken. Hjälmen ska sitta tajt men ändå inte vara obekväm. Fungerar hakbandet utan att nypa eller klämma? Sitter hjälmen stadigt när du fäst det? Går hakbandet lätt att reglera? Hjälmen ska vara enkel att ta på och av, det ska inte kännas jobbigt. Om du köper till ett barn, köp inte en hjälm som barnet kan växa i. Hjälmen ska sitta perfekt på barnet, den ska inte kunna trilla av eller skjutas bakåt så att pannan lämnas fri. Köp inte hjälm på loppis. Då vet du inget om hjälmens historia. Om du råkar ut för en ordentlig smäll med hjälmen ger den inte längre samma skydd och ska inte användas mer. …

Kolla att det står CE-EN 1078 i hjälmen. Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. Vid cykelolyckor är det i 70 procent av fallen pannan och tinningen som träff as när huvudet skadas. 1

Bicycle_Helmet_-_Correct_vs._Incorrect_Placement.png

Det finns flera olika hjälmtyper. Du bör välja en hjälm efter vilken cykling du utövar. Jag hoppas jag kan ge dig tips om vad som är viktigt så du inte köper mer än du behöver. I en seriös lokal cykelhandel så hittar du bara godkända cykelhjälmar, så gå till en butik du litar på och gör ett tryggt val! Det finns hjälmar ungefär mellan 400-3500kr i en vanlig cykelhandel, så tänk på att du bara betalar för vad du behöver. Men du har bara ett huvud, hjälmar går att köpa en ny om dem går sönder.

 

Pendlarhjälm

2529761275_86e871ea8f_z

En pendlarhjälm har en rund form, vissa har en liten tunn skärm som solskydd. Den har några ventilationshål som räcker när man cyklar i lugnare tempo. För den som vill ha en fin eller rolig hjälp så kan man leta i denna kategori för det finns vissa hjälmar är lite flummiga.

 

Aerodynamisk racerhjälm/vanlig landvägshjälm

Detta är den vanliga typen för landvägcykling. Dessa23547067_784210785084095_146469709_ohjälmar är väl ventilerade och har ibland ett plastskärm som skyddar mot regn i ögonen. Dessa hjälmar förbättrar inte prestationsförmågan för en vanlig cyklist. För den som dock är ute efter maximal aerodynamik för satsa på en Time Trail-hjälm. Det finns hjälmar av detta som har en “ultralätt design” för att de ska kännas bättre på huvudet, dessa kan kosta runt 3000kr. Personligen så kände jag ingen skillnad mot betydligt billigare varianter.

 

 

Timetrailhjälm

TonyMartinWorldChampionITT

Dessa är designade för maximal aerodynamik, vilket gör skillnad vid höga hastigheter. vilket gör att de är väldigt dåligt ventilerade.

 

 

Vissa är väldigt långa på baksidan och vilar på cyklistens rygg, vilket gör cyklisten än mer strömlinjeformad. När cyklisten sitter upp eller tittar ner förs hjälmens “svans” upp i luftströmmen. Vissa TT-hjälmar är framtagna för att signalera om svansen hamnar ur läge. Få hjälmar av den här typen har ventilationshål eftersom det skulle förstöra det mjuka luftflöde som finns runt hjälmens yttre skal.

I normala cykelhastigheter uppnås inte den aerodynamiska effekten, vilket gör att denna hjälmtyp används uteslutande för time trial-tävlingar och liknande. Dess långa svans skulle sannolikt upplevas som störande av en vanlig cyklist. 2

 

Hjälmar för BTX och liknande

professional-road-racing-cyclist-922515_960_720

Dessa hjälmar är byggda för att klara storaMV17 påfrestningar och har högre krav än t.ex. en landsvägshjälm. Det finns lite olika varianter. Beror på hur extrem cykling du utövar. Vissa är mer som en vanlig cykelhjälm andra är mer som en motorcykelhjälm.

BMX-hjälmen liknar en motorcykelhjälm och kan antingen ha en lätt vikt eller väga lite mer än andra hjälmtyper. Vissa BMX-cyklister använder sig av helt vanliga motorcykelhjälmar. BMX-hjälmar har alltid skydd för hakan och ett ganska stort visir som är fastskruvat i hjälmen. BMX-hjälmens yttre skal är tillverkad av plast eller kompositmaterial såsom kolfiber eller fiberglas. Vissa hjälmar har ventilationshål, men oftast ganska små sådana eftersom ett BMX-lopp vanligtvis är ganska kort. 2

MIPS

 

 

Dett är ingen hjälmtyp utan en extra säkerhetsdetalj som finns på vissa hjälmar. Detta är en inre skal i hjälmen som kan röra sig och skyddar hjärnan mot rotationsvåld. Detta gör att risken för hjärnskakning minskar vid en smäll. Se videon:
https://www.youtube.com/watch?v=dhV-n0AiUas

Läs mer på: Freeride.se: MIPS – en ny hjälmrevolution

  1. Ur Hjälmguide
  2. Cykelhjalmarna.se – Fler typer av cykelhjälmar