Guide: Vilken cykeltyp passar dig?

Detta är en guide där jag har samlat ihop information jag anser vara relevant vid ett cykelköp. Mycket är fakta som jag har hämtat från andra källor. Jag har lagt in lite egna erfarenheter och tankar. Förhoppningen är att hjälpa dig att i valet av cykel. Detta är framför allt baskunskaper.

Innehåll

 • Om cyklarnas delar
  • Ramar
  • Bromsar
  • Sadlar
  • Växlat eller oväxlat
 •  Vardagscykling
  • Stadscykel/komfortcykel
  • Vikcykel
  • Elcykel
  • Lastcykel
  • Trekking/Hybrid
  • Liggcykel
 • För skogen: MTB (Mountionbike)
 • För träning och tävling
  • Racer
  • Time trail
  • Fixie
  • Cyclocross/cykelcross
 • För ramper: BMX
 • Personlig erfarenhet
 • Vidare råd

 

Om cyklarnas delar

Det finns många egenskaper som skiljer på olika varianter på cykeldelarna. Här har jag försökt att ta fram en kortfattad med god förklaring över det mest grundläggande skillnaderna.

Ramar

Det finns några olika ramtyper med olika egenskaper i olika prisklasser. Här är en liten sammanfattning över skillnaderna:

Aluminium
Det vanligaste materialet i tillverkning av moderna cykelramar. Det är ganska lätt, hållbart och har bra åkkvalitetér; det ger bra prestanda all-round. 1

Kolfiber
Detta material är väldigt lätt, styvt och tar emot vibrationer på ett bra sätt. Men det ger den högsta prestandan av alla rammaterial. 1

Stål
Ett traditionellt och populärt material för cykelbygge. Stålramar är kända för att vara bekväma, starka och tåliga. Stål är dock tyngre än många andra material och används därför mer sällan än andra metaller i legering. 1

Titan
En dyr metall att använda för ramtillverkning, så det har blivit ett val för dem med lite mer pengar. Det som lockar mest är dess unika utseende och enastående styrka. Tack vare den fantastiska hållbarheten kommer många titanramar med livstids garanti. Används mest i mountainbikes. 1

Krommolybden

Denna typ används till vissa BMX-cyklar, på grund av att den typen av åkning är påfrestande för cykeln så måste ramarna vara starka men ändå smidiga och lätta nog för att kunna utföra snabba rörelser och hopp. Det vanligaste materialet som används på billigare modeller är hi-ten-stål, medan krommolybden är det bästa valet för proffs och erfarna åkare tack vare dess lägre vikt.

Källor:

 1. Wikipedia.org: Cykel

 

Bromsar

This slideshow requires JavaScript.

De invändiga växelnaven, eller oväxlade nav har vanligtvis en invändig bromsmekanism, bestående av en trumbroms som verkar vid ett kortare trampande bakåt. De utvändigt växlade cyklarna har istället bara frihjul i navet och bromsar som verkar på fälgarna, så kallade fälgbromsar, men även skivbromsar och vajermanövrerade trumbromsar förekommer. När bromsklossarna trycks mot fälgen ökar hjulets friktion, vilket leder till sänkning av farten. Mer vanligt idag är att bromsbygeln ersatts av två fjäderbelastade armar monterade direkt på ramen.

Skivbromsarna är av mekanisk eller hydraulisk typ. Principen är densamma som på de flesta bilar och motorcyklar och fungerar genom att bromskraften överförs från ett handtag till bromsklossar i ett ok som sitter vid fram- och/eller bakgaffeln på cykeln. Bromsklossarna klämmer om en skiva som fästs vid cykelns nav och följer hjulets rotation.

Cyklar med fotbroms saknar ibland helt broms på framhjulet, men då det finns var det på de tidigaste cyklarna en mekanik som bromsade mot däcket, men har på cyklar tillverkade efter 1930-talet ersatts helt av trumbromsar och efter 1970-talet tillkom även fälgbromsar, även om trumbromsar börjat komma tillbaka från 2000-talet och framåt. 1

Källor:

 1. Wikipedia.org: Cykel

 

Sadlar

This slideshow requires JavaScript.

De vanligaste sadeltyperna är en komfortsadel vilket är standard på stadscyklar och hårda sadlar som används på de flesta sportcyklar.

Komfortsadeln är bredare och mjukare och bekvämare vid kortare resor.

En tävlingssadel  är smalare och hårdare och sitter man mer stabilt på en sån, men det kräver att man vänjer sig. Man kan uppleva att man får ont i baken i början. Cykelbyxor underlättar.

 

Växlat eller oväxlat

This slideshow requires JavaScript.

Det allra vanligaste sättet att konstruera drivningen är i dag kedjedrift; via pedaler och vevarmar drivs kedjehjul-kedja-frikrans på bakhjulet. Men det finns även cyklar där drivningen sker via kardan (jmf BMW-motorcyklar). Denna typ är dock väldigt ovanlig. Som alternativ till kedjan har även cyklar med remdrift kommit ut i handeln, remmen är underhållsfri till skillnad från kedjan, som kräver smörjning. Det har experimenterats med cyklar som är tvåhjulsdrivna, för extremt dålig terräng. Framhjulsdrift finner man på de cyklar där vevarmarna är direkt fästade vid framhjulsnavet, i dag i princip enbart barncyklar för små barn. Driften av bakhjulet kräver vevlager, vevarmar, kedjehjul och pedaler. Samlingsnamnet för detta är vevparti. Kraften från vevarna driver kedjehjulet varvid kraften överförs via en kedja till en mindre kedjekrans, vanligtvis monterad på bakhjulets frihjulsnav. Frihjulsnav finns i dag oftast med invändiga och utvändiga växlar. De invändiga har funnits i ett flertal varianter med 2–14 växlar. Numera är 3, 5, 7, 8 och 9 de mest använda. Via ett planethjulssystem av olika kugghjul och ringdrev cirkulerande runt bakaxeln överförs kraften utåt mot navhusets insida. De utvändiga kedjeväxlarna följer en enklare princip där ett antal kransar monterade på bakhjulsnavet direktverkar på hjulet via kedjan. Varje krans har olika antal tänder, vanligen 12–28, och utvecklar alltså olika utväxlingar. Valet av krans styrs av bakväxeln som via vajer styrs av ett reglage på styret. Tidigare cyklar har rammonterade reglage. Ofta finns även en framväxel som styr valet av kedjehjul framtill; oftast finns det tre eller två stycken. Antalet kedjehjul multiplicerat med antalet kransar anger antalet växlar. På moderna cyklar är det vanligast med cirka 20–30 växlar, till exempel 3 kedjehjul fram och 8 kransar bak, vilket ger 24 växlar. Det finns också cyklar utan frihjulsnav, s.k fixed gear eller Fixie, dessa används bland annat i velodromer. 1

Det är mer bekvämt med växlade cyklar men det kostar också mer för de behöver bytas ut.

 

6313864758_4eee9fe6fb_b

Oväxlad cykel

Att köra oväxlat är tyngre, men man får ut lite mer kraft. Dessutom så blir kostnaderna för reparationer mycket lägre. Det finns så kallade single speed-cyklar man kan köpa om man vill köra oväxlat alternativt en single speed-sats och bygga om sin cykel.

 

 

 

 1. Wikipedia.org: Cykel

 

För vardagscykling

Stadscykel/komfortcykel

This slideshow requires JavaScript.

 

Detta är nog den vanligaste typen av cykel och lämplig för att ta sig runt i stan eller byn. Med en väldigt rak sittställning och vanligtvis mjuk sadel sitter man skönt när man ska ta sig runt i stan/byn. Rejäla kedjeskydd gör att man slipper få in byxben i hjulet vilket är risken på mer sportiga cyklar. Dessa typer av cyklar har det mest grundläggande utrustning för den som tänker sig pendla kortare sträckor.

 

Vikcykel

This slideshow requires JavaScript.

 

Reser du mycket med tåg och buss och har behov av att ta dig till och från hållplatserna eller stationerna? Ja, då kanske en vikcykel är ett bra alternativ. Du slipper fundera på om cykelplatsen eller -platserna på bussen eller tåget är upptagna. Denna typ av cykel tar liten plats och får transporteras med kollektivtrafik.

Se Liv utan bil (blogg): Vikcykelguide

 

Elcykel

This slideshow requires JavaScript.

 

Detta är en cykeltyp är praktisk för dig som vill pendla lite längre sträckor i ett lite högre tempo utan att bli svettig. Motorn aktiveras av att man trampar och beroende på trycket på tramporna så ökar/minskar effekten, så vind backar och motvind ökar då effekten. Dock hjälper bara motorn upp till 25km/hr. Batteriets livslängd variera mycket mellan modeller och prisklasser. Väljer du en sån här cykel bör du ta reda på hur krångligt det är att byta däck, för det skiljer mycket. Framförallt m du räknar med att kunna byta själv.

En cykel med elassistans räknas som cykel om elmotorn kopplas in när trycket på tramporna ökar och inte ger ett krafttillskott över 25km/hr. Motorns nettoeffekt för inte överstiga 250watt. I annat fall räknas fordonet som moped.

Cykelfrämjandet testar: Elcyklar

 

Lastcykel

This slideshow requires JavaScript.

Detta är cykeltypen för dig som kör barn eller mycket grejer. Det finns också elassisterade modeller.

 

Trekking/Hybrid

This slideshow requires JavaScript.

 

Tillgängliga material i ramen: Aluminium, kolfiber, och stål

Detta är en bra cykeltyp för långpendlare, cykelsemestrare och i viss mån träning. En blandning mellan racer och mountionbike. En robust cykel som klarar varjedagscykling på alla vägtyper. Detta är en mest flexibla cykeltypen. Trekkingcyklar har vanligen 18-21 växlar och fälgbromsar. De finns också med skivbromar. De finns med och utan dämpning fram beroende på om man ska cykla mycket grus och skogsväg eller inte.

En stadig ram, däcken är tillräckligt breda för att cykla på grusvägar och skogsvägar. Den har effektiva bromsar och det finns modeller med rakt styre. Sittställningen är stabilt halvlutad.

Den har bra utväxling med utanpåliggande växlar med relativt smala däck som rullar lätt på asfalt. Du sitter mer framåtlutad än en stadscykel. Det finns också modeller med bockstyre.

Hybrider kan antingen ha en racerväxel som är lite högre växlad men med tätare steg eller en mountainbikeväxel som ofta erbjuder större spann mellan lägsta och högsta växeln vilket då ger större steg mellan varje växel. Hybrider med skärmar kallas ibland för cityhybrid och de utan kallas sporthybrid. 1

 

Källor:

 1. Wikipedia.org: Hybridcykel

 

Liggcykel (och velomobil)

This slideshow requires JavaScript.

 

En annorlunda cykeltyp som är tillverkad för att ha mycket lågt luftmotstånd. Dessa cyklar är lättare att komma upp i högre farter med och en högre komfort än klassiska cykeltyper. Dessa är dock inte godkända i vanliga cykeltävlingar.

Det finns även likande fordon som cykelbil/velomobil, som mer liknar en trampbil med täkt kaross. Dessa kostar betydligt mer än liggcyklar. Se wikipedia.

 

För skogen: MTB (Mountionbike)

This slideshow requires JavaScript.

 

Tillgängliga material i ramen: Stål och aluminium är vanligast i billigare modeller, i dyrare är det ofta kolfiber och titan.

Detta är cykeln för dig som vill ut i skogen. Dessa har en extra robust design men har sällan skärmar, pakethållare och annan utrustning. Däcken är breda och man använder lägre däcktryck för att minska risken för punka. Det finns olika modeller:

 • Cross Country (XC)-terrängcyklar har i allmänhet bara ett mindre mått av fjädring (runt 80-100 mm) fram och/eller bak och är ganska lätta, från 9 till 14 kg. Typisk cross country-terräng anses ha minst lika många uppförs- som utförslöpor, men innehåller inga stunt-moment.
 • Enduro (eller “All-Mountain”)-cyklar är oftast tyngre än XC-maskiner, typisk vikt mellan 14 och 16 kg. Dessa cyklar har större fjädringsomfång, ofta så mycket som justerbar till 150 mm både fram och baksving.
 • Freeride terrängcyklar liknar kraftigare Endurocyklar, med vikt efter behov (15 – 30 kg) och med bättre fjädringsegenskaper för att klara stunts och höga drops.
 • Downhillcyklar är vanligen relativt tunga och kraftiga, ofta kring 16 kg och har typiskt uppåt 200 mm fjädringsomfång.
 • Trials tas fram speciellt för cykeltrial, är mycket lätta (7 – 12 kg) och saknar ofta all dämpning. Moderna cyklar saknar till och med sadel, eftersom den är i vägen för åkaren som hela tiden kör stående.
 • Dirt Jumping, Urban och Street-terrängcyklar är en mellanform till trial-maskin, BMX och freeride-cykel. Dessa cyklar används främst i hopp.
 • Single-speed är en terrängcykel med fast utväxling. Utväxlingen beror helt på terrängen och den individuella åkarens styrka och skicklighet.
 • Mountain Cross eller “4X racing” är ett ganska nytt åksätt utför, där fyra åkare samtidigt på en preparerad BMX-lik bana tävlar om att komma först ned.
 • North Shore är en stuntform med ursprung från den besvärliga terrängen i Vancouver, på Kanadas västra kust, där man cyklar på smala träbanor som dels kan vara uppsatta i träd och även på mark. 1

Det finns också olika typer av dämpningar:

 • Helstela – odämpade cyklar.
 • Hardtail – cyklar med stel bakdel och enbart stötdämpad framgaffel.
 • Heldämpade – cyklar med stötdämpad såväl framgaffel som baksving.
 • Softtail – böjet i baksvingen, som är stelt infäst i stället för med pivot-punkter, kan tillgodogöras genom inbyggd lätt fjädring/dämpning i den bakre ramen1

Det finns också elassisterade modeller.

Källor:

 1. Wikipedia.org: Mountainbike
 2. Wiggle Guides: Köpguide – mountainbike

 

För träning och tävling

Racer

This slideshow requires JavaScript.

Tillgängliga material i ramen: Aluminium är det vanligaste materialet bland nybörjare, professionella cyklister använder oftast kolfiber, stål förekommer

Denna typen är cykel är den vanligaste typen för tävlingscyklister. Där fart är högst prioriterat för designen. De är byggda för att ha en lättvikt och ge cyklisten en framåtlutad sittställning för att minska luftmotståndet. Bockstyre är det vanliga. En racer kan väga under 10kg. Däcken en smala för att minska friktionen. Dessa är endast lämpade för asfalt. Det finns sällan skärmar och pakethållare för att hålla nere vikten. Vilket gör den specialiserad för träning och tävlingscykling. Högt däcktryck används för att cykeln ska rulla bättre.

En racercykel kommer i ett stort antal storlekar vilket gör det ännu viktigare att välja rätt storlek. Välj en cykelhandlare som kan hjälpa dig att räkna ut rätt ramstorlek. En del handlare erbjuder en så kallad ”body fit” där hela kroppen mäts upp och cykeln anpassas efter resultaten. Ibland ingår det i köpet av cykeln men det kan också kosta mellan 1000 och 2000 kr.1

Källor:

Cykelfrämjandet.se: cykeltyper: racercykel

 

Time trail/triathloncyklar

This slideshow requires JavaScript.

 

Detta är egentligen också en typ av racer. Men här har man ofta andra styren för att kunna vila underarmarna och få ner luftmotstånden ännu mer. Vanligt till dessa är hjälmar som är tätare för att vara mer aerodynamiska, se hjälmguiden.

 

Fixie

Fixed-gear-cogs.jpg

Det som kännetecknar en fixiecykel är att de har en växel och ett fast nav. Vilket innebär att pedalerna roterar i takt med hjulet. Fixiecyklar utan fastmonterad broms är olagliga i svensk trafik. De typer används på velodrombanor.

 

Cyclocross/cykelcross

Focus_Cyclocross.jpg

Tillgängliga material i ramen: Vanligast är i aluminium, men kolfiber börjar också bli vanligt. Stål förekommer.

Denna cykeltyp är optimerad för tävling i enkel terräng, den liknar en landsvägscykel med robustare hjul. Utrymmet för däcken är större för att de ska kunna snurra under nästan alla omständigheter, även när det är mycket lera. Ramen har oftast mer avslappnade vinklar vilket gör dem bekvämare än racercyklar, detta ökar cykelns dämpning och gör dem mer lämpade för annan typ av åkning. Många dyrare ramarna är ofta gjorda i kolfiber, vilket är lätt och absorberar vibrationer. Men det finns också billigare ramar i aluminium och stål, vilket är passande om du tänkt och använda cykeln för cykelsemestrar. Det finns också titanramar för den som vill ha det starkaste.

Cykelns egenskaper är optimerade för tävling i enklare terräng, och förenklat kan cykelcrossen förklaras vara en landsvägscykel men med mer robusta hjul, växlar och bromsar. Däcken är också bredare och har större mönster och luftkammare än landsvägsdäck. Ramarna är ofta byggda med horisontella överrör där kablage och vajrar är dragna på ovansidan av överröret. Detta med anledning av att tävlingsmomenten innebär att cykeln ofta måste bäras över plankhinder, trappor eller andra hinder. 1

Källor:

 1. Wikipedia.org: Cykelcross

 

För ramper: BMX

This slideshow requires JavaScript.

Tillgängliga material i ramen: Aluminium & krommolybden

BMX-cyklar är kompakta stuntcyklar med 20-tumshjul och breda däck som är gjorda för tuff cykling. Cyklarna har ett rakt styre med en brant huvudvinkel för snabb styrning. Cykelns kompakta konstruktion gör att den är väldigt kvick och perfekt för hopp och tricks. En BMX-cykel är ofta enväxlad och används oftast i skateparker och stadsmiljöer.

BMX för tävling

BMX-racercyklar är byggda för banor som innehåller hopp, upphöjda kurvor och många små gupp efter varandra. Tävlingscyklar är ofta gjora av aluminum, de måsta vara lätta och framförallt snabba.

Freestyle/street

Det här är förmodligen den vanligaste typen av BMX-åkning idag. Freestyle handlar främst om att åka i skateparker eller på gatan och bemästra ramper och gatuhinder. Det finns också en typ av åkning som kallas dirtjumping som är en hopptävling där det högsta hoppet vinner.

 

Personlig erfarehet

23600273_785779588260548_740063470_o

I nuläget har jag bara en hybrid och jag har varit nöjd med den, vilket jag rullat många mil på. För den som inte har bil och vill kunna ta sig överallt så är detta alternativ jag rekommenderar. Ibland kan man känna att man skulle vilja sitter mer framåtlutad. Men man får heller inte så ont i ryggen. Har funderat på att byta styrstam så styret hamnar lägre och på tillbehör på styret för att kunna variera sittställning. Stötdämparna har jag inte utnyttjat mycket. Jag kör med hård sadel och tycker det är väldigt bra, efter att man vant sig. Då sitter man stadigt.

För tävlingar kommer jag nog komplettera med en renodlad racer, men det skulle inte ersätta hybridens många fördelar i vardagscyklingen.

 

Vidare råd

När du ger dig ut på längre turer rekommenderar jag starkt att du har grejer för att kunna göra småfix längvägen, mycket kan du ha en liten väska som fästs under sadeln och en pump monterad på ramen. Det som behövs i väskan är:

 • Slang
 • Däckjärn
 • Tunna arbetshandskar för att inte bli oljig
 • Ett cykelverkyg (innehåller mejlar av olika slag)

Nu har du en överblick över cykeltyperna, så rekommenderar jag att du besöker dina lokala cykelhandlare och får professionella råd och får prova olika cyklar.

Besök gärna hjälmguiden.

One thought on “Guide: Vilken cykeltyp passar dig?

 1. Pingback: Guide: Vilken cykeltyp passar dig? | cykelevangelisten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s