Guide: Vintercykling

Nu börjar vintern närma sig. Det färre soltimmar och halkan kommer.
Då finns det några bra saker att tänka på med vintercykling!
Denna guide omfattar säkerhetsråd (med råd kring dubbdäcksvalet) och hur du håller dig varm.

 1. Inledning
 2. Säkerhetstips för alla
  • Cykelhjälm
  • Reflexkläder
  • Lampor och reflexer
 3. Kläder och annat för värmen
 4. Slutord

 

1. Inledning

Att cykla på vintern behöver inte vara så stora pengar för kläder om du cyklar korta sträckor. Men det kan vara värt att satsa på bra kläder om du cyklar mycket. I denna denna guide ger jag mina råd utifrån min erfarenhet (förutom några saker som jag tagit reda på).

 

2. Säkerhetstips för alla

Cykelhjälm

Någon hjälm är bättre en ingen hjälm, men en cykelhjälm ger bäst skydd och är mest lämpad för cykling. Det är viktigt att du har en hjälm som sitter bra. Den ska sitta så du har ett liggande finger mellan ögonbrynen och kanten på hjälmen. En hjälm som inte sitter bra gör ingen nytta. Är hjälmen skadad? Köp ny, säkerheten är inte det samma i en skadad hjälm. Se hjälmguiden.

 

Vinterdäck

Att halka är lätt, jag har själv förr om åren kört utan vinterdäck och det är ingen bra idé. Byt hellre till vinterdäck för tidigt än för sent, bra vinterdäck består av Volframkarbid som är väldigt hållbart så du riskerar inte att slita dubben mycket.

Hur mycket dubb bör man ha?

Det är en smaksak. Det finns dubbar från 70 till 361 dubbar. Det sitter 2 rader på mitten för dubb och 2 på sidan som bara tar i kurvor och på ojämnt underlag. Principen är ju mer dubb ger bättre grepp, men desto tyngre blir det att trampa. Tänk efter vilka vägar du tänker cykla på. Jag ska förklara skillnaderna så gott jag kan:

 • 4 rader – Dessa är säkra och greppar bra. Detta rekommenderar jag till dig som cyklar i alla väder. Åt minste på framdäcket.
 • 2 rader på mitten och inga dubb på sidan – Ett budgetalternativ som kan vara okej om inte cyklar så fort. Men du får ta det lugnt i kurvorna.
 • 2 rader på sidan och inga dubb på mitten – Detta är ett alternativ till bakhjulet för att få ner friktionen och ändå få bra grepp i kurvor och ojämnt underlag.

Jag har valt fullt med dubb fram för bra styrningen och på bakdäcket har jag bara dubb på sidorna, det rullar mjukt på asfalt men greppar bra i kurvorna. Man får tänka på hur hårt man trampar när det är halt och om bakdäcket kan glida lite, det går att få grepp om man trampar i lagom takt. Det kräver en viss teknik. Det är inget jag rekommenderar om du är ovan att cykla på vintern. Jag cyklar mest på asfaltsvägar och cykelvägar på vintern.

 

 

Däckbredd?

Jag kör med 40mm, det känns bra med breda däck när underlaget är ojämt och om det är halt går det bra att köra bredvid cykelvägen.

Något annat att tänka på när du köper dubbdäck?

På vissa modeller finns en “reflexring” som går runt hela däcket, som syns väldigt bra. Det blev inte så att jag köpte något sånt denna gång, men det ska jag tänka på till nästa gång.

Får man cykla med dubbdäck på gator med förbud mot dubbdäck?

Ja, det får man. Cyklar, elcyklar och moped klass 2 är okej att köra med.

 

Reflexkläder

Det finns en del som åker runt med någon reflex runt armen bara och tänker att man syns. Men jag råder starkt till att köpa en reflexväst, om du inte har reflexjacka. För det är enorm skillnad på hur mycket man syns och det är läskigt när folk dyker upp mitt framför en i mörkret. Ska du ändå köpa en jacka så rekommenderar jag att köpa med en gul. Speciellt om du cyklar landsväg.

 

Lampor och reflexer

FB_IMG_1511004347738

Reflexer och belysning för att synas är viktigt och det är lag på det. De ska ditta som på bilden:

För dig som inte cyklar så mycket cyklar där det är upplyst, t.ex i stan, så räcker en svag lampa för att synas. Är det på väg att bli mörkt kan det vara bra att sätta lamporna. Men man syns inte lika bra när det börjar skymma.

Dock har jag själv märkt att enklare lampor inte är lämpliga för landsvägscykling, man ser så lite att man känner sig trafikfarlig. Jag har inte hunnit skaffat en bättre men tänk över hur starkt ljus du behöver innan du köper. T.ex. en lampa gör hjälmmontage.

 

2. Kläder och annat för värmen

Här kommer några tips på saker som hjälper mycket men hjälper att hålla dig varm. Vissa av sakerna är väl mest för oss som cyklar långt. När det gäller kläder så är underställ bra och vindtäta ytterkläder. Jag har skaljacka, fast jag använder mest den inre jackan för ytterjackan är en regnjacka. Den inre jackan är helt vindtät. Sen har jag täckbyxor, vilket inte är optimalt men det funkar. För långa turer har jag en jacka som inte är vindtät överallt utan luftig på vissa delar. Bomull blir kallt när det blir blött så använd helst ull innerst mot kroppen. Dessa saker kan hjälpa dig att klara vintern:

Sadelöverdrag

Kostar runt 100 kr på en lokal cykelhandel och är värt för den håller rumpan varm hela vintern. Du kan vända den ut och in så är det ett skydd för sadeln när man ställer den (t.ex upp och ner för att byta slang). Lämna det inte på ute, då blir det stulet.

“Balaclava”

Minns inte vad de kallas men den jag har är i funktionstyg. Så den andas bra och fungerar när det regnar. Den blir blöt men inte kall. Tunn så inte blir knölig under hjälmen. Flexibelt att kombinera med mössa eller pannband. Det finns modeller med lufthål vid munnan. Kostar ca 250:- Är man inte så frusen kanske man klarar sig med mössa, men jag tycker det blåser kallt.

 

 

Barmitts

Det är verkligen en suverän grej om du cyklar mycket och vill slippa frysa, dem kostar dock en del men dem är riktigt sköna. Dragkedjor på ovan- och undersidan för ventilation. Skruvas i styret, så har man lätt att tappa bort handskar så kan detta löna sig i längden. Kan kompletteras med innerhandske.

23468288_782934171878423_853963832_o

Vinterkängor

Dem är lätta, varma men andas bra och relativt smidiga att cykla i. Detta är kanske inte det mest optimala för dig som är ute efter maximal rörelsefrihet men jag tycker de är bra. Sulan är tillräckligt mjuk för att inte ont i fötterna av att få med men fungerar ändå bra att cykla några timmar i. Bör kombineras med ullsockor.22812935_776428455862328_1753990756_o

Andningsmask

Inget jag provat själv, men det kan vara bra om du tränar intensivt på vintern.

 

4. Slutord

Vill du ha mer professionella råd så fråga din lokala cykelhandlare, i Borlänge så rekommenderar jag Cykelcentrum.

Att det är jobbigt att cykla på vintern är fel, om man har bra kläder och dubbdäck så är det trevligt. Förutom om det är storm då. Så ha ännu en underbar cykelsäsong!

One thought on “Guide: Vintercykling

 1. Pingback: Guide: Vintercykling | cykelevangelisten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s